Actualitat - Noticies

Dret a Sufragi de les persones amb discapacitat intel·lectual

12/12/2018

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar el posposat 6 de desembre de 2018, la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG) que permetrà a les persones amb discapacitat intel·lectual exercir el seu dret a vot a partir de demà, que serà quan entri en vigor aquesta modificació.
Es tracta de la Llei Orgànica 2/2018 per la modificació de la Llei 5/1985, del Régimen Electoral General per garantir el dret de sufragi de totes les persones amb discapacitat.

Després d'aquesta modificació legal, a cap persona amb discapacitat se li podrà retirar en el futur el dret de sufragi. A més, segons el text publicat, les persones a les que se'ls hagués limitat o anul·lat de sufragi per raó de discapacitat "quedaran reintegrades plenament en el mateix per ministeri de la llei".

Amb la publicació de la reforma de la llei culmina "un procés de proposta, incidència política i pressió social", que va començar fa uns anys pel moviment social espanyol de la discapacitat i que "ha aconseguit suprimir l'anomalia democràtica que suposava que més de 100.000 persones estiguessin privades a Espanya del dret de vot per raons associades a discapacitat ".

Detall articles modificats:
«2. Toda persona podrá ejercer su derecho de sufragio activo, consciente, libre y voluntariamente, cualquiera que sea su forma de comunicarlo y con los medios de apoyo que requiera.»
Tres. Se añade una disposición adicional octava con la siguiente redacción:
«A partir de la entrada en vigor de la Ley de modificación de la Ley Orgánica del Régimen Electoral General para adaptarla a la Convención Internacional sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad, quedan sin efecto las limitaciones en el ejercicio del derecho de sufragio establecidas por resolución judicial fundamentadas jurídicamente en el apartado 3.1. b) y c) de la Ley Orgánica 5/1985, de 19 de junio, ahora suprimidas. Las personas a las que se les hubiere limitado o anulado su derecho de sufragio por razón de discapacidad quedan reintegradas plenamente en el mismo por ministerio de la ley.»

Podeu consultar la publicació complerta al document adjunt a aquesta notícia.
<< Tornar al Llistat
Col·laboradors institucionalsAltres col·laboradorsSom membres de:
Fundació Privada Atendis   ·   G64821309   ·   nota legal   ·   política de cookies   ·   mapa web   ·   Produït per Anunzia